Cumpărarea unui notebook poate fi o experiență exasperantă. Iată cum să vă descurcați printre acronime, opțiuni de stocare și caracteristici suplimentare pentru a-l găsi pe cel mai bun pentru dumneavoastră.

CUMPĂRAREA UNUI LAPTOP este un exercițiu de confuzie. Chiar dacă știți ce înseamnă fiecare lucru și știți exact ce doriți, găsirea acestuia poate fi dificilă. Simpla navigare pe site-urile web ale producătorilor pentru a găsi modelul pe care îl doriți este frustrantă.

Sperăm că acest ghid vă va ajuta să navigați în marasmul laptopurilor moderne. Mai jos găsiți o secțiune despre fiecare componentă majoră despre care veți dori să știți atunci când căutați următorul PC. Desființăm jargonul și încercăm să explicăm lucrurile la un nivel practic.

În primul rând, alegeți sistemul de operare

Înainte de a începe să vă uitați la laptopuri, trebuie să vă dați seama ce sistem de operare (OS) este cel mai potrivit pentru dumneavoastră. Gândindu-vă la ce software trebuie să rulați și pe ce sisteme de operare rulează acest software vă va ajuta să determinați hardware-ul de care aveți nevoie.

Există patru sisteme de operare majore pentru calculatoare. Fiecare dintre ele are punctele sale forte și punctele slabe. Iată o prezentare generală a fiecăruia:

Windows: Acest sistem de operare robust nu mai are parte de prea multă promovare, dar își face treaba. Este cea mai bună alegere dacă aveți nevoie de aplicații Microsoft, cum ar fi MS Office, Excel sau Outlook. De asemenea, există mai multe laptopuri cu Windows din care puteți alege decât orice alt sistem de operare. Vedeti mai jos alegerile noastre pentru cele mai bune laptopuri, cele mai bune laptopuri pentru jocuri și cele mai bune laptopuri ieftine pentru a vedea câteva dintre modelele existente.

Cele mai bune laptopuri:

Cele mai bune laptopuri pentru jocuri:

Cele mai bune laptopuri ieftine:

MacOS: MacOS de la Apple este un pic mai ușor de utilizat pentru începători decât Windows, dar este strâns asociat cu hardware-ul companiei. Probabil că nu va fi prima ta alegere dacă nu deții un iPhone sau un iPad, iar opțiunile tale se vor limita la MacBook-uri. Nu uitați să citiți ghidul nostru pentru alegerea celui mai bun MacBook.

Chrome OS: Dacă puteți efectua majoritatea sarcinilor pe care le aveți pe laptop într-un browser web, Chrome OS este o alegere bună. Laptopurile Chrome (numite Chromebooks) sunt, de asemenea, printre cele mai ieftine (și mai puțin puternice) pe care le veți găsi, așa că sistemul de operare merită luat în considerare și dacă aveți un buget restrâns. Capcana este că aplicații precum Adobe Creative Suite sau Microsoft Office nu vor rula. Unele aplicații, în special Office, au o versiune pentru telefoane/tablete Android pe care ați putea să o instalați pe Chromebook, dar am constatat că aplicațiile Android adesea nu rulează bine. Citiți ghidul nostru despre cele mai bune Chromebook-uri.

Linux: Dacă nu aveți nevoie de MS Office și nu vă deranjează o etapă de învățare, puteți instala Linux pe aproape orice hardware de laptop creat vreodată. Capcana este că aplicațiile populare precum MS Office și Adobe Creative Suite nu vor rula. Cu toate acestea, există alternative gratuite, cu sursă deschisă, cum ar fi LibreOffice, Darktable (înlocuitorul Adobe Lightroom) și GIMP (înlocuitorul Adobe Photoshop).

Înțelegerea denumirilor procesoarelor (CPU)

tipuri de procesoare CPU pentru laptop

Odată ce știți ce sistem de operare doriți și aveți o idee despre software-ul pe care îl veți rula, puteți să vă dați seama de specificațiile hardware minime de care veți avea nevoie. Primul lucru pe care vă sugerăm să îl analizați este procesorul, denumit și cip sau CPU.

Există, din toate punctele de vedere, două companii care produc procesoare pentru laptopuri de consum: Intel și AMD.

Procesoare Intel

Principalele procesoare Intel sunt Core i3, Core i5, Core i7 și Core i9. Core i3 este cel mai puțin puternic, iar Core i9 este cel mai puternic. Renunțăm, pe alocuri, la „Core” din denumire, deoarece devine repetitiv.

În cadrul fiecăreia dintre aceste linii de cipuri, Intel folosește șiruri criptice de numere și litere care vă oferă mai multe informații despre capacitățile cipului respectiv și despre data apariției acestuia. Învățând să le descifrați vă va ajuta să luați decizii de cumpărare mai bune.

Intel Core i5-12510U este modul în care site-urile web ale unui producător de laptopuri ar putea enumera tipul de procesor.

Haideți să o descifrăm. Primele numere („12”) se referă la generație; în acest caz este vorba de un cip de generația a 12-a. Modelul i5-11510U ar fi un cip de generația a 11-a, sau unul care este probabil cu un an sau mai vechi.

Următoarele două sau trei numere („510”) sunt legate de performanță. Cu cât aceste numere sunt mai mari, cu atât cipul este mai puternic. Totuși, acest lucru este valabil doar în cadrul acelei linii de cipuri. Intel Core i5-12510U este puțin mai puternic decât Intel Core i5-12210U, dar mult mai puțin puternic decât Intel Core i7-12350U. Cipul i7 este întotdeauna mai puternic decât i5, iar diferența este mai mare decât diferența dintre oricare două cipuri din aceeași linie de cipuri.

Litera de la sfârșitul denumirii cipului („U” în exemplul nostru) este denumirea Intel pentru scopul cipului. Pentru laptopuri, literele pe care le veți vedea la sfârșit sunt Y, U și H . Singurele de care trebuie să vă faceți griji sunt cipurile din seria Y, care sunt optimizate pentru durata de viață a bateriei. Acest lucru este bun dacă vă aflați frecvent departe de priză pentru perioade lungi de timp, dar această durată de viață suplimentară a bateriei vine în detrimentul unor performanțe. Cipurile H sunt optimizate pentru performanță, iar cipurile U sunt „eficiente din punct de vedere energetic”, dar nu „extrem de” eficiente ca cele din linia Y.

Procesoare AMD

Denumirea cipurilor AMD este la fel de dificil de descifrat ca și cea a Intel.

În denumirea AMD Ryzen 5 7600X, „7” reprezintă generația (cât de vechi este; mai mare este mai bine), iar „6” reprezintă cât de puternic este. Un „6” ar face ca acest exemplu să fie un cip de putere medie, în timp ce un 3 sau 4 ar fi mai slab (mai lent). Următoarele două numere nu au un impact prea mare. „X” de la sfârșit indică o performanță ridicată. Printre alte denumiri de litere se numără U pentru putere ultra-redusă.

Există o diferență uriașă între cipurile Intel și AMD? Experiența mea, testând în fiecare an zeci din ambele, este că depinde. În general, un Intel i5 este imposibil de distins de un Ryzen 5, în afara unor criterii de referință foarte specifice. Sunt similare atunci când faci lucruri precum navigarea pe internet sau editarea de documente. Același lucru este valabil și pentru Intel i7 și Ryzen 7, precum și pentru Intel i3 și Ryzen 3.

Performanța grafică este domeniul în care veți observa o diferență. În testele mele, atât în testele de referință, cât și în utilizarea reală la locul de muncă, grafica integrată de la AMD tinde să aibă performanțe mai bune decât cea de la Intel în sarcinile cu utilizare intensivă a graficii – gândiți-vă la editarea video sau la jocuri. Cele mai recente serii de cipuri Intel au redus semnificativ acest decalaj, dar AMD are încă un avantaj. Este posibil să beneficiați de achiziționarea unui echipament AMD dacă sunteți editor video sau gamer, dar ceea ce vă doriți cel mai probabil este o placă grafică dedicată. (Mai multe despre asta în secțiunea GPU de mai jos).

De câtă putere de procesare aveți nevoie?

Dacă sunteți un utilizator obișnuit care utilizează un browser web, suita Office de la Microsoft și poate chiar un software de editare foto, vă recomandăm un laptop cu un procesor Intel Core i5 de generația a noua sau mai recentă. Acesta ar fi afișat ceva de genul „Intel Core i5-9350U”.

Dacă vă puteți permite, un cip Intel i7 reprezintă un upgrade plăcut și va face ca laptopul să fie mai rapid. Totuși, puterea suplimentară înseamnă adesea o durată de viață mai scurtă a bateriei, așa că va trebui să puneți în balanță acest lucru cu nevoile dvs. Un laptop pentru jocuri, de exemplu, ar folosi un cip i7 (sau i9), dar un i3 sau i5 este de obicei bun pentru sarcini mai puțin solicitante.

De asemenea, pentru un utilizator obișnuit, seria AMD Ryzen 5000 va fi suficientă, dar Ryzen 7000 reprezintă un upgrade bun – din nou cu prețul duratei de viață a bateriei.

Sunteți un utilizator intensiv?

Dacă compilați software, editați videoclipuri sau lucrați cu baze de date foarte mari, veți dori o putere de procesare mai mare decât restul dintre noi. Vă sugerez un Intel i7 sau Ryzen 7. Veți dori, de asemenea, să vă încărcați cu memorie RAM, dar vom ajunge la asta într-un minut.

Cele mai bune procesoare pentru laptopurile Chrome OS

Cele mai bune procesoare pentru laptopurile Chrome OS

Chrome OS este construit în jurul browserului web Chrome de la Google și rulează majoritatea programelor direct în browser. Asta înseamnă că nu are nevoie de cipuri Intel mari și puternice. Aceasta este cel puțin teoria. Din experiența mea, Chrome OS se descurcă cel mai bine cu cel puțin un cip Intel i3 sau, ceea ce cred că este cel mai bun raport calitate-preț pe care îl puteți obține în prezent cu un Chromebook, un cip AMD Ryzen 4000.

Seria AMD Ryzen 4000 este chipset-ul meu preferat pentru Chromebook-uri. (Iată care sunt Chromebook-urile mele preferate.) Această serie este suficient de puternică pentru majoritatea sarcinilor și oferă o durată de viață excelentă a bateriei – o combinație care este mai greu de găsit la Chromebook-urile cu procesor Intel.

Există Chromebook-uri high-end cu cipuri Intel i5 și chiar și unele modele i7, dar dacă nu sunteți cu adevărat dedicat în totalitate sistemului de operare Chrome OS, este mai bine să cumpărați un laptop Windows mai performant.

Există, de asemenea, un număr din ce în ce mai mare de Chromebook-uri cu cipuri din seria Snapdragon de la Qualcomm, care oferă un bun compromis între putere și preț. Nu am avut încă ocazia să le testăm pe larg, dar acestea ar trebui să fie un bun plus pe piața Chromebook-urilor din segmentul inferior, oferind mai multă putere decât Celeron de la Intel fără a consuma bateria în plus față de procesoarele din seria Core.

Cele mai ieftine Chromebook-uri folosesc în continuare procesoarele Intel din seria Celeron. Dacă nevoile dvs. sunt foarte minime și nu veți face nimic mai mult decât să navigați pe internet, Celeron va fi suficient. Dar dacă sperați să rulați aplicații Android sau să instalați aplicații Linux pe Chromebook-ul dumneavoastră, procesoarele Celeron se vor chinui și probabil vă vor frustra.

Ce ziceți de o placă video bună?

ce placa video este buna pentru laptop

Toate laptopurile au, din punct de vedere tehnic, plăci grafice (denumite și plăci grafice „dedicată” și GPU), dar majoritatea sunt incluse în placa de bază împreună cu procesorul. Această abordare, cunoscută sub numele de „grafică integrată”, este bună pentru majoritatea utilizatorilor. Veți putea să vizionați filme HD și chiar să jucați jocuri casual fără probleme.

Dacă sunteți un gamer sau faceți multă editare video, veți dori un laptop cu o placă grafică dedicată – o placă grafică separată și mult mai puternică. AMD și Nvidia produc majoritatea plăcilor grafice pe care le veți găsi în laptopuri.

Cele mai multe laptopuri bazate pe Intel vor fi asociate cu o placă grafică Nvidia din linia GeForce, de obicei una dintre plăcile Max-Q, care este o versiune eficientă din punct de vedere energetic, adaptată la laptopuri, a plăcilor Nvidia pentru desktop. Acestea sunt de obicei etichetate cu numele plăcii, apoi Max-Q: de exemplu, GeForce GTX 1080 Max-Q. (O placă de nivel 2000 va fi mai puternică, dar poate avea o durată de viață a bateriei mai mică.) În general, plăcile Max-Q sunt cu 15 până la 25% mai puțin puternice decât versiunile desktop, dar sunt în continuare destul de puternice pentru jocuri și editare video.

Linia de GPU-uri de la AMD se numește Radeon și variază de la plăcile de top Vega și RX până la plăcile din seria R, care reflectă schema de denumire Ryzen, unde Radeon R9 este mai rapidă și mai puternică decât seria Radeon R7, care este mai puternică decât seria Radeon 5.

De câtă memorie RAM aveți nevoie?

ce fel de memorie RAM sa aleg pentru laptop

Cu cât mai mulți, cu atât mai bine! Memoria cu acces aleatoriu, cunoscută sub numele de RAM, este cea pe care laptopul dvs. o folosește pentru a păstra datele în timp ce procesorul le utilizează. Gândiți-vă la RAM ca la biroul dumneavoastră. Toate lucrurile la care lucrezi în acest moment ar trebui să încapă pe biroul tău. Dacă biroul tău este prea mic, lucrurile cad și nu poți lucra la ele. În același mod, dacă rămâi fără memorie RAM, nu vei mai putea să deschizi alte file de browser sau să termini de compilat videoclipul tău. În cele din urmă, laptopul dvs. se va bloca și va trebui repornit.

Opt gigabytes de memorie RAM ar trebui să fie suficient pentru utilizatorul mediu de Windows, deși upgrade-ul la 16 GB va face laptopul mult mai capabil (și este o necesitate pentru jocuri). Un lucru pe care trebuie să îl investigați înainte de a cumpăra este dacă memoria RAM este lipită de placa de bază. Dacă este, nu veți putea să faceți singur upgrade-ul RAM-ului.

Din nou, dacă programați și compilați software sau editați clipuri video, două sarcini care necesită foarte multă memorie RAM, veți dori cel puțin 16 GB și probabil că veți fi mai mulțumit cu 32 GB dacă vă puteți permite acest lucru.

Ca și în cazul procesoarelor, Chrome OS necesită mai puțin. La un Chromebook vă puteți descurca, în general, cu 4 GB de RAM, deși upgrade-ul la 8 GB vă va permite să aveți mai multe tab-uri deschise în browser fără a încetini activitatea.

Țintiți spre o memorie RAM care are alături DDR4. DDR înseamnă viteză dublă de date. Memoria RAM DDR4 este rapidă și este ceea ce vă doriți. Memoria RAM DDR3 este mai veche și mai puțin obișnuită în zilele noastre. Cele mai multe laptopuri au memorie RAM DDR4, dar producătorii vor indica tipul pe site-urile lor alături de cantitate, așa că merită să verificați înainte de a cumpăra.

Stocare SSD sau unitate rotativă?

cel mai bun hard SSD pentru laptop

Hard disk-ul este locul în care veți stoca toate datele dumneavoastră. Gândiți-vă la el ca la un dulap de arhivă de lângă birou. Cea mai frecventă alegere în zilele noastre este o unitate solid-state drive (SSD), deși unele laptopuri de buget folosesc încă unități rotative.

Optați pentru o unitate SSD dacă vă permiteți, cu cel puțin 256 de gigabytes. SSD-urile sunt mai rapide, mai ales dacă folosesc o conexiune NVMe, care mișcă datele în și din hard disk mult mai rapid decât standardul mai vechi, cunoscut sub numele de SATA. Uneori veți găsi laptopuri cu un SSD cu NVMe pentru a rula sistemul de operare, dar cu o unitate SATA mai veche pentru a stoca fișiere. Acest lucru vă oferă ce e mai bun din ambele lumi: viteză acolo unde aveți nevoie, dar în același timp, bugetul este accesibil.

Spațiul minim pe care îl recomandăm este de 256 de gigabytes. Dacă stocați totul în cloud sau vă uitați la Chromebook-uri, s-ar putea să vă descurcați cu mai puțin, dar este bine să aveți spațiu dacă veți avea vreodată nevoie de el. Dacă intenționați să instalați multe jocuri sau programe, sau să salvați multe fotografii sau clipuri video, acestea vor consuma rapid spațiu.

Poate ați observat că hard disk-ul dvs. nu pare să aibă niciodată spațiul anunțat. Dacă un hard disk este etichetat cu 512 gigabytes, este posibil să apară ca având doar 490 GB disponibili în Windows. Nu pierdeți spațiu; acest lucru are de-a face doar cu diferența dintre calculele de dimensiune a biților în binar și în zecimal. Producătorii de unități folosesc octeți decimali, dar Windows folosește octeți binari, motiv pentru care acestea raportează dimensiuni diferite. Ambele sunt corecte din punct de vedere tehnic, deși dimensiunea raportată de Windows este cantitatea de spațiu pe disc pe care o puteți utiliza efectiv pentru a stoca fișiere.

Verificați dacă există porturi!

numar de porturi pentru laptop

În timp ce procesorul, memoria RAM și hard disk-ul vor avea cel mai mare impact asupra performanței, cantitatea și tipurile de porturi de pe laptop sunt importante. Porturile reprezintă diferitele modalități de conectare a obiectelor la laptop, cum ar fi dispozitivele USB, sau de reîncărcare a acestuia.

Veți dori cel puțin un 1 USB-C, cel puțin un 1 USB-A și o mufă pentru microfon/căști.

Vă recomand laptopurile care se pot încărca prin USB-C. Un laptop ar trebui să spună că se poate încărca prin USB-C pe pagină sau în secțiunea de specificații. Această metodă de încărcare vă permite să folosiți un încărcător portabil dacă aveți vreodată nevoie de mai mult timp departe de o priză de curent. De asemenea, încărcătoarele USB-C tind să fie mai ieftin de înlocuit și este posibil să le folosiți deja pentru a vă încărca telefonul Android (sau iPad). Nu cumpărați niciodată acele încărcătoare de schimb ieftine, fără nume, pe care le vedeți pe OLX. Cheltuiți mai mult și cumpărați încărcătorul producătorului sau o marcă cunoscută. Am distrus multiple baterii de laptopuri deoarece m-am bazat pe încărcătoare de doi bani.

De asemenea, trebuie să știți că laptopurile AMD probabil nu vor avea niciodată porturi Thunderbolt 4, care este o specificație creată de Intel și pentru a cărei utilizare se percep taxe de licență. Devine confuz, deoarece Thunderbolt 4 este o extensie a versiunilor 3 și 4 ale USB-C, pe care le veți găsi în laptopurile AMD. În lumea reală, nu am observat niciodată o diferență de viteză între Thunderbolt și echivalentul USB-C.

Asigurați-vă că laptopul dvs. are un cititor de carduri SD sau MicroSD dacă sunteți fotograf și trebuie să descărcați în mod constant imagini din aparatul foto. În caz contrar, va trebui să aveți la dumneavoastră un dongle.

Camere web și balamale

laptopuri cu balamale rezistente

Laptopul dvs. ar trebui să aibă o cameră web. Dintr-un motiv oarecare, în 2022 încă mai există laptopuri care nu au așa ceva. Majoritatea camerelor web sunt încă 720p, în special pe laptopurile cu prețuri mai mici. Asta este în regulă dacă nu o folosești prea mult sau dacă, ca mine, îți place să te ascunzi în spatele neclarității de 720p. Având în vedere că Zoom-ul reprezintă încă o parte importantă a vieții profesionale pentru mulți oameni, s-ar putea să fiți mai fericit cu o cameră 1080p.

Cum este balamaua laptopului? Această parte este greu de testat dacă o cumpărați de pe internet. Dacă este posibil, mergeți la un magazin local, cum ar fi Altex, astfel încât să puteți ține efectiv în mână modelul care vă interesează. Încercați să îl deschideți cu o singură mână. Poate părea o prostie, dar credeți-mă, să nu vă puteți deschide laptopul cu o singură mână este enervant.

Alte puncte de luat în considerare: Poți să o transporți în siguranță cu o singură mână? Va rezista într-un rucsac? Cât de mare este trackpad-ul? Butoanele sunt acolo unde vă place? Dispunerea tastaturii este neobișnuită în vreun fel?

Faceți alegerea potrivită

cum sa alegi cel mai bun laptop in 2022

După ce ați redus aria de selecție la câteva modele, citiți câteva recenzii și căutați alte aspecte în afara specificațiilor, cum ar fi modul în care balama rezistă în timp, cum se simte tastatura, cum se comportă trackpad-ul și chiar cât de tare se încălzește partea de jos în poala dvs. Citirea recenziilor, cum ar fi cele de aici de la OareCum, este utilă, pentru că dacă vă uitați la specificații nu vă va spune dacă o balama este prost făcută sau se simte lipicioasă, sau dacă capacul se zgârie ușor.

Perfecțiunea tehnică nu este totuși totul, așa că nu ignorați orice particularități. Doriți ceva care să arate într-un anumit fel? Nu este nimic rău în asta. Unii oameni urăsc ideea unei carcase din plastic. Alte persoane nu s-ar lăsa nici moarte cu altceva decât plastic negru. Designul este important atât din punct de vedere practic, cât și estetic. Nu este plăcut să folosești un laptop care nu-ți place.

Uneori, ceea ce îți place la un produs este greu de definit și pe hârtie s-ar putea să nu aibă prea mult sens. După cum se spune, nu se poate ține cont de gusturi, așa că asigurați-vă că țineți cont de acest aspect în decizia dumneavoastră.

Laptop Apple MacBook Air 13-inch, True Tone, procesor Apple M1 , 8 nuclee CPU si 7 nuclee GPU, 8GB, 256GB, Silver, INT KB

Cel mai subtire si mai usor notebook-ul nostru, complet transformat de cipul Apple M1. Viteza procesorului de pana la de 3,5 ori mai rapida. Viteza GPU-ului de pana la 5 ori mai rapida. Cel mai avansat motor neuronal pentru invatare automata de pana la de 9 ori mai rapida. Cea mai mare autonomie a bateriei vreodata pe un MacBook Air. Si un design silentios, fanless. Atata putere nu a fost niciodata atat de pregatita.

CUMPĂRĂ

De unde să cumpărați

Cea mai dificilă parte a acestui proces este să găsești exact ceea ce îți dorești. Nu există un magazin de laptopuri perfect, în care să fie ușor de navigat. Este întotdeauna o mică provocare.

Puteți cumpăra direct de pe site-ul producătorului sau puteți merge cu un retailer important.

Site-urile web ale producătorilor (cum ar fi HP, Lenovo, Microsoft, Samsung și Dell) sunt uneori copleșitoare, mai ales atunci când fiecare configurație posibilă este listată separat, ceea ce aproape fiecare producător insistă să facă.

Multe site-uri de vânzare cu amănuntul de laptopuri folosesc practici înșelătoare de stabilire a prețurilor, cum ar fi Lenovo, care afișează prețuri „de listă” absurd de mari, dar vinde totul cu o reducere perpetuă. Chiar dacă ajungeți să cumpărați de la producător, asigurați-vă că verificați prețurile la magazine precum Emag, Altex și PCGarage.

Fiți atenți la detalii și citiți specificațiile de pe fiecare pagină pentru a vă asigura că comparați modelul cu 8 GB de RAM cu un alt model cu 8 GB de RAM, și așa mai departe. Deși nu cumpăr des laptopuri, sunt mereu în căutare de oferte pe care să le transmit cititorilor OareCum. Mi se pare util să notez pe o bucată de hârtie configurația pe care o caut și să verific lista fiecărui magazin pentru a mă asigura că este vorba despre același lucru.

Acordați atenție și garanțiilor. Este bine să aveți un plan în cazul în care ceva nu merge bine. Opțiunile variază foarte mult în funcție de locul de unde vă cumpărați laptopul, eu am folosit garanții atât de la Lenovo, cât și de la Dell și am fost mulțumit de serviciile oferite de ambele. Pe de altă parte, am auzit povești mai puțin impresionante despre serviciul de garanție de la Microsoft.

S-ar putea să vă întrebați, de ce este atât de greu să găsiți ceea ce vă doriți? Și eu mă întreb asta. Ar fi frumos dacă fiecare producător de laptopuri ar avea o singură pagină pentru fiecare dispozitiv, cu o serie de opțiuni de configurare pe care le puteți personaliza. Din păcate, nu este cazul.