CUM SĂ ALEGI O CAMERĂ FOTO ÎN 2022 (CEL MAI BUN GHID)

Acestea sunt cele mai bune aparate foto din 2022

Dacă sunteți în căutarea unui nou mod de a face fotografii în 2022, acest ghid de achiziționare pentru o cameră foto este o lectură obligatorie!

Alegerea unui aparat foto nou obișnuia să fie atât de ușoară. Cu o selecție limitată, decizia ta se învârtea, de obicei, doar în jurul prețului.

În zilele noastre, există sute de modele din care poți alege și, pentru a face lucrurile și mai confuze, smartphone-ul tău face deja fotografii destul de bune!

Cu tot jargonul tehnic care înconjoară termenii fotografici și componentele unui aparat foto, luarea unei decizii poate fi intimidantă.

De aceea, acest ghid vă va fi de folos 😉

Aici, la Oarecum, colaborăm cu persoane care au peste 100 de ani de experiență combinată în domeniul fotografiei.

Cu siguranță vă putem ajuta să găsiți aparatul foto potrivit pentru dumneavoastră… așa că haideți să ne apucăm de treabă!

Camere foto recomandate pentru toate bugetele în 2022

IMAGINEPRODUSCARACTERISTICI
shk2-table__imageCanon G7X Mark II Cea mai bună cameră foto compactă sub 3000 de leiGamă de zoom versatilă – Corp robust – Bună în condiții de lumină slabă – Calitate excelentă a imaginiiVezi Pret
shk2-table__imageNikon D5600
Cel mai bun DSLR sub 3000 de lei
Calitate excepțională a imaginii – Comenzi intuitive – Autonomie mare a bateriei – Snap BridgeVezi Pret
shk2-table__imageSony A6000
Cel mai bun mirrorless sub 3000 lei
Hybrid AF- Tilting LCD – Până la 11 FPS fotografiere continuă – CompactVezi Pret
shk2-table__imageFujifilm X-T30
Cel mai bun compact sub 7000 lei
Raport calitate-preț excelent – Autofocalizare uimitoare – Calitate excelentă a imaginii – Performanță îmbunătățită în condiții de lumină scăzutăVezi Pret
shk2-table__imageCanon M50
Cea mai buna mirrorless sub 5000 lei
Compact – Ușor de utilizat – Electronică încorporată – Viewfinder – Rapid și precisVezi Pret
shk2-table__imageCanon 90D
Cel mai bun DSLR sub 7000 lei
Calitate excelentă a imaginii – Fotografiere continuă de mare viteză – Personalizare cu mai multe controlere – VersatilitateVezi Pret
shk2-table__imageSony RX100 VII
Cel mai bun compact sub 7000 lei
EVF mare – Ușor de utilizat – Rafală fără Blackout – Video 4KVezi Pret
shk2-table__imageNikon D7500
Cel mai bun DSLR sub 7000 lei
Afișaj LCD cu unghi variabil – Compact și ușor – AF puternic în 51 de puncte – Capabilități video HDVezi Pret
shk2-table__imageFujifilm X100V
Cea mai buna mirrorless sub 7000 lei
Design iconic – Calitate uimitoare a obiectivului – Vizor hibrid – Dimensiuni compacteVezi Pret
shk2-table__imageLeica Q2
Cel mai bun compact
Cea mai bună calitate a imaginii – Senzor de 47,3 MP – Design frumos – Cel mai bun ecran EVFVezi Pret
shk2-table__imageNikon D850
Cel mai bun DSLR
Rezoluție extraordinară – Performanță remarcabilă a bateriei – Ecran tactil înclinabil – Gamă dinamică remarcabilăVezi Pret
shk2-table__imageSony a7III
Cea mai buna mirrorless
AF acceptă obiectivele cu montură A – Senzor nou, procesor evoluat – Fotografiere continuă – 693 detecție de fazăVezi Pret

La ce să vă uitați atunci când achiziționați o cameră foto

Lucruri pe care trebuie să le știți înainte de a cumpăra o cameră digitală
Lucruri pe care trebuie să le știți înainte de a cumpăra o cameră digitală

Achiziționarea unui aparat foto poate deveni rapid complicată. Ca în cazul majorității lucrurilor, cu cât aveți mai multe opțiuni, cu atât este mai puțin probabil să luați o decizie.

În acest ghid, m-am asigurat că am inclus toți factorii care vă pot ajuta să alegeți dintre cele mai bune camere foto disponibile în acest an.

Cu toate acestea, dacă vă grăbiți, iată un scurt rezumat al elementelor esențiale:

Cei mai importanți 5 factori atunci când alegeți un aparat foto nou

 1. Calitate a imaginii mai bună decât cea a camerei telefonului dvs.

Citind recenziile aparatelor foto, ar trebui să puteți lua această decizie. Nu are niciun rost să ai la tine un aparat foto dacă nu face o imagine mai frumoasă decât telefonul tău sau dacă nu oferă cel puțin funcții pe care telefonul tău nu le are.

 1. Ergonomie care se potrivește cu mâinile dumneavoastră

Dacă nu puteți merge la magazinul local pentru a ține efectiv în mână aparatul foto, va trebui să luați o decizie avizată pe baza recenziilor pe care le citiți. Este suficient de mare? Are o aderență accentuată? Butoanele esențiale par suficient de depărtate?

 1. Dimensiunea care se potrivește obiceiurilor tale

Acesta este un aspect important. Sunteți un părinte care are mereu un copil în brațe? Dacă da, probabil că aparatul tău foto ar trebui să fie ușor și/sau compact. Obișnuiți să purtați o geantă cu dumneavoastră? Călătoriți mult? etc. etc.

 1. Disponibilitatea obiectivelor care se potrivesc bugetului și nevoilor dumneavoastră de viitor

Dacă alegeți un aparat foto compact cu obiectiv fix, nu este nevoie să luați în considerare acest aspect. Dacă optați pentru un aparat foto cu obiective interschimbabile, aruncați o privire la celelalte obiective oferite. Se încadrează în gama dumneavoastră de preț? Există distanțe focale de care aveți nevoie? Sunt disponibile obiective la mâna a doua?

 1. Cel mai recent model care se încadrează în bugetul dvs.

Având în vedere că tehnologia aparatelor foto se mișcă atât de repede, vă recomand întotdeauna să investiți în cele mai recente aparate foto. Dacă bugetul dvs. nu se poate întinde până la cel mai recent model absolut, adesea se pot găsi chilipiruri pentru un model anterior, dar încercați să evitați orice mai vechi decât atât. Există, de asemenea, opțiunea de a cumpăra la mâna a doua… dar, nu vă recomand!

Tipuri de camere foto

Aparatele foto mirrorless Fujifilm sunt o alegere populară.
Aparatele foto mirrorless Fujifilm sunt o alegere populară.

Aparate foto DSLR

DSLR este acronimul de la „Digital Single Lens Reflex”, ceea ce înseamnă, în principiu, că aparatul foto utilizează același obiectiv pentru a încadra, focaliza și fotografia.

Totuși, nimic din toate acestea nu este cu adevărat relevant pentru dvs. în calitate de cumpărător debutant – ceea ce este important este faptul că aparatele DSLR sunt încă cele mai populare aparate foto pentru amatori și fotografi profesioniști în 2022.

DSLR-urile sunt versatile, au o ergonomie bună, o durată de viață excelentă a bateriei și, cel mai important, funcționează cu o mare varietate de obiective interschimbabile.

Modelele entry-level sunt disponibile la prețuri de buget, iar pe piața second-hand puteți obține și câteva chilipiruri excelente.

Partea negativă este că sunt mai mari, mai grele și nu oferă cele mai bune tehnologii de autofocus (și diverse alte tehnologii), precum celelalte tipuri de aparate foto de mai jos.

Aparate de fotografiat Mirrorless

Un aparat foto mirrorless nu are oglinda care se găsește în interiorul unui aparat foto DSLR, ceea ce îi oferă diverse avantaje. Acestea pot avea obiective fixe sau interschimbabile.

Aparatele foto mirrorless oferă o tehnologie mai utilă, făcând experiența de fotografiere mai simplă decât cea a aparatelor DSLR. De asemenea, au un raport calitate-preț mai bun.

De obicei, sunt mai mici și mai ușoare decât DSLR-urile, ceea ce le face o alegere excelentă dacă călătoriți mult.

Consensul general este că aparatele foto mirrorless sunt viitorul, iar DSLR-urile sunt o specie pe cale de dispariție… dar asta nu înseamnă că tehnologia este încă perfectă.

Pentru avantajele pe care le oferă, modelele mirrorless suferă de o autonomie slabă a bateriei (aproximativ jumătate din durata unui DSLR echivalent) și de o experiență de fotografiere cam… ei bine… fără suflet!

Cu toate acestea, dacă fotografierea cu un „mini-computer” nu vă descurajează, recomandarea mea ar fi să optați pentru un aparat foto mirrorless, fie că este primul dvs. aparat foto, fie că faceți un upgrade.

De asemenea, aparatele foto mirrorless dispun de senzori APS-C sau full frame.

Cameră foto Micro Four Thirds

Aparatele foto Micro Four Thirds (cunoscute și sub numele de Micro 4/3, MFT sau M4/3) sunt un tip de aparat foto mirrorless care acoperă o mare varietate de stiluri și opțiuni, dar caracteristica lor comună este dimensiunea senzorului.

Vom discuta mai jos de ce dimensiunea senzorului camerei este importantă, dar tot ce trebuie să știi în acest moment este că o cameră Micro Four Thirds este ca o cameră cu obiective interschimbabile „mini”.

Din punct de vedere ergonomic, camerele cu senzor Micro Four Thirds arată ca niște DSLR-uri sau camere mirrorless micșorate, iar obiectivele lor sunt mai mici, mai ușoare și mai ieftine.

Un lucru de reținut: a avea un dispozitiv de cameră mai mic nu este întotdeauna bun pentru toată lumea, comenzile înguste și o prindere mai puțin pronunțată îngreunând deseori controlul celor cu mâini mai mari.

Camerele MFT au doar senzori MFT, ceea ce le limitează abilitățile, după cum vom afla mai jos.

Cu toate acestea, camerele Micro Four Thirds sunt încă o alegere populară pentru începători până la fotografii profesioniști, acum în 2022

Aparate foto compacte ( cunoscut drept cameră foto de tip Point-and-Shoot)

Aparatele foto compacte sunt extrem de populare și din motive întemeiate – dimensiunile lor reduse le fac portabile și convenabile pentru a le avea la îndemână în fiecare zi, la fel ca și telefonul cu cameră foto.

Având în vedere că smartphone-urile moderne pot face fotografii de o calitate atât de bună, este important să selectați o cameră compactă cu o calitate mai bună a imaginii sau cu caracteristici pe care telefonul dvs. nu le posedă.

Aceste caracteristici ar putea fi un obiectiv cu zoom, capacități mai bune de fotografiere în condiții de iluminare slabă, fotografiere în rafală mai rapidă, captură RAW etc.

Unele persoane (inclusiv eu!) preferă pur și simplu să țină în mână un aparat foto „adevărat” pentru a face fotografii, în locul unui telefon, iar un aparat foto mic înseamnă, de obicei, că este mai probabil să îl aveți la dumneavoastră în buzunar sau în geantă.

Linia dintre compacte și aparatele foto mici mirrorless este neclară, dar definiția strictă a unui „aparat foto de tip point-and-shoot” este una cu un obiectiv fix (adică nu îl poți schimba cu un alt obiectiv).

Această limitare simplifică foarte mult procesul de fotografiere și îl poate face mult mai plăcut pentru cei care nu sunt interesați de opțiuni cu mai multe obiective.

Camere Bridge

Mai mici decât DSLR-urile, dar mai mari decât aparatele foto compacte, acestea completează foarte bine această diferență, oferind obiective cu zoom de mare mărire (fixe, nu interschimbabile) și comenzi manuale, dar fără a avea volumul unui DSLR complet.

Aparatele foto bridge sunt o opțiune excelentă „all-in-one” și sunt populare în rândul fotografilor entuziaști care nu vor să își facă griji cu privire la schimbarea obiectivelor, dar doresc totuși flexibilitatea unui zoom cu rază lungă de acțiune.

De obicei, acestea au senzori de imagine mici, asemănători aparatelor foto compacte, și rareori au un vizor optic (OVF), optând în schimb pentru un vizor electronic (EVF) și ecranul LCD din spate pentru a face fotografii.

Cameră foto de acțiune

Acestea sunt, de obicei, mici, rezistente la apă și robuste, având ca obiectiv principal captura video.

Nu v-aș recomanda să cumpărați o cameră de acțiune doar pentru fotografie, deoarece calitatea imaginii este de obicei mai slabă decât cea a unui smartphone obișnuit, iar imaginile par adesea distorsionate din cauza unghiului de vedere „fish-eye”.

Frumusețea camerelor de acțiune mai mici de tip GoPro este că pot fi montate pe corp sau pe cască, oferind o perspectivă unică de tip ” First-person-perspective „.

Puteți achiziționa, de asemenea, camere compacte robuste și rezistente la apă, dar acestea oferă, de obicei, doar o calitate a imaginii comparabilă cu cea a smartphone-urilor moderne.

Preț (raportul calitate-preț)

Optarea pentru cel mai recent model de cameră foto este recomandabilă dacă se încadrează în bugetul dumneavoastră.
Optarea pentru cel mai recent model de cameră foto este recomandabilă dacă se încadrează în bugetul dumneavoastră.

Atunci când cumpărați un aparat foto, este important să fiți realist cu bugetul.

Dacă cheltuiți prea puțin, veți obține un aparat foto cu o calitate mediocră a imaginii, iar dacă cheltuiți prea mult… ei bine, asta vă va lăsa o gaură în portofel!

Dacă nu doriți ceva cu o calitate a imaginii similară cu cea a majorității smartphone-urilor moderne, trebuie să cheltuiți în jur de 3000 de lei sau mai mult pentru o cameră foto nouă.

Dacă nu doriți ceva cu o calitate a imaginii similară cu cea a majorității smartphone-urilor moderne, trebuie să cheltuiți în jur de 3000 de lei sau mai mult pentru o cameră foto nouă.

Dacă sunteți pregătit să cumpărați un model mai vechi, puteți obține un raport calitate-preț foarte bun, dar tehnologia va fi deja depășită.

Aș recomanda întotdeauna să investiți în cel mai recent model, atunci când este posibil.

În ceea ce privește cumpărarea la mâna a doua, trebuie să fiți atenți. Aparatele foto DSLR au o „durată de viață a obturatorului”, bazată pe numărul de fotografii care au fost deja făcute, iar piesele de schimb pot fi scumpe.

Aparatele foto mirrorless la mâna a doua au mai puține piese în mișcare care se pot defecta, dar dacă sunt în afara garanției, tot ați putea rămâne cu o factură costisitoare pentru reparații atunci când ceva nu merge bine.

Cum rămâne cu pachetele de aparate foto? Deși există câteva oferte foarte bune (vezi, de exemplu, acest pachet Nikon D5600), majoritatea pachetelor tind să includă o mulțime de accesorii pentru aparatul foto pe care probabil nu le veți folosi niciodată… sau sunt de calitate scăzută și se vor strica după câteva utilizări.

Sfatul meu este să cheltuiți banii pe un model recent de aparat foto, iar dacă sunteți tentat de un pachet, luați unul care include un obiectiv sau două.

Așadar, ce primești atunci când cheltuiești mai mulți bani pe un aparat foto?

În general, beneficiați de posibilitatea de a realiza fotografii mai rapide și mai detaliate în condiții de lumină mai slabă (fără a folosi un bliț). Calitatea construcției va fi, de asemenea, mai bună.

Dacă nu ești fotograf profesionist, îți recomand să cheltuiești între 3000 – 6000 de lei pentru un aparat foto cu obiective interschimbabile.

Când vei avea mai mulți bani, ar trebui să investești în obiective noi pentru a-ți extinde orizonturile.

Dacă nu te interesează obiectivele, cheltuiește banii pe un aparat foto compact avansat cu obiectiv fix, de preferință cel mai recent model.

Calitatea imaginii la o cameră foto

Cu puțin exercițiu, puteți face ca o imagine obținută cu un aparat foto ieftin să arate ca una realizată cu un aparat mult mai scump.
Cu puțin exercițiu, puteți face ca o imagine obținută cu un aparat foto ieftin să arate ca una realizată cu un aparat mult mai scump.

Dacă nu ați mai folosit aparatul foto înainte, este greu să apreciați calitatea imaginilor pe care le produce.

V-aș recomanda să citiți recenziile online de pe site-uri ca acesta și recenziile cumpărătorilor de pe Amazon în limba englezǎ sau Emag pentru România.

Un alt lucru de luat în considerare este faptul că calitatea imaginii unui aparat foto depinde foarte mult de obiectivul atașat acestuia.

Dacă optezi pentru un aparat cu obiectiv fix, evident că nu ai de ales în această privință, dar în cazul modelelor cu obiective interschimbabile, obiectivul pe care îl alegi este foarte important.

Majoritatea modelelor DSLR și mirrorless entry-level vin cu „obiective de kit”. Acesta este, de obicei, un obiectiv cu zoom de clasă medie, de fabricație ieftină, cu o diafragmă lentă și variabilă. Pe scurt, este de obicei destul de prost!

Un obiectiv de kit poate fi o modalitate bună de a vă obișnui cu noul aparat foto, dar v-aș recomanda să investiți într-un obiectiv principal accesibil și un zoom de calitate mai bună imediat ce bugetul vă permite.

În general, calitatea imaginii crește cu cât cheltuiți mai mult pe o cameră foto, până în jurul valorii de 6000 de lei. De la acest preț în sus, orice îmbunătățire a calității imaginii devine mai vagă, cu excepția cazului în care fotografiați în condiții de lumină slabă.

(Unul dintre principalele motive pentru care fotografii profesioniști cheltuiesc atât de mult pe aparate foto este faptul că modelele mai scumpe oferă, de obicei, o capacitate mult mai bună de a capta imagini de bună calitate în condiții de lumină slabă).

Pe scurt, dacă vă rezumați la cele mai bune aparate foto digitale recomandate în acest ghid, nu trebuie să vă faceți griji în privința calității imaginii 🙂

Dimensiunea și ergonomia

Aparatele de fotografiat de tip point-and-shoot pot fi comode de transportat, dar mai greu de ținut în mână.

Dimensiunea unui aparat foto și modul în care se simte în mâinile tale este un factor rar discutat… dar este de fapt foarte important.

Cele mai mici aparate foto compacte nu sunt potrivite pentru mâinile mari sau pentru degetele mai vârstnice lipsite de dexteritate. La celălalt capăt al scalei, nu veți dori să vă luați aparatul foto cu dvs. dacă este prea mare și prea voluminos.

Dimensiunea este mai mult o preferință personală și, de asemenea, foarte subiectivă. Ceea ce este considerat mare pentru un începător, va părea probabil mic pentru un profesionist!

Personal, îmi plac aparatele foto compacte puțin mai mari, care se potrivesc cu mâinile mele mari. Prefer, de asemenea, modelele mirrorless cu un grip mai pronunțat, ceea ce le face, de obicei, puțin mai mari.

Ergonomia unui aparat foto se referă nu numai la modul în care se simte în mână, ci și la amplasarea butoanelor.

Unele aparate foto mici se pot simți bine în mână, dar butoanele lor sunt prea apropiate, ceea ce le face incomode de utilizat.

Dacă nu puteți ajunge personal la un magazin de aparate foto, vă recomand să citiți recenzii și să judecați dimensiunea unui aparat foto în funcție de dimensiunile acestuia în comparație cu smartphone-ul dumneavoastră.

Dimensiunea senzorului

Un senzor full-frame poate produce o calitate incredibilă a imaginii... dar și un APS-C.
Un senzor full-frame poate produce o calitate incredibilă a imaginii… dar și un APS-C.

Aparatele foto digitale utilizează un senzor pentru a „înregistra” imagini. Există diferite tipuri de senzori disponibili pentru fiecare tip de cameră, ceea ce face ca acest subiect să fie destul de confuz.

Dacă sunteți la început de drum în domeniul fotografiei, nu este cu adevărat necesar să vă obsedeze dimensiunea senzorului – folosiți doar ceilalți factori enumerați în acest ghid ca referință pentru a vă cumpăra primul aparat foto.

Pentru toți ceilalți, iată ce trebuie să știți – cu cât este mai mare senzorul, cu atât este mai bună calitatea imaginii, în special în condiții de lumină slabă.

De asemenea, cu cât este mai mare senzorul, cu atât mai mare este capacitatea de a „blura fundalul” (blur-ul poate fi adăugat și în Lightroom), dar acest lucru depinde, de asemenea, foarte mult de obiectivul pe care îl atașați la aparatul foto.

Iată care sunt cele 3 obiective principale pe care este posibil să le întâlniți atunci când cumpărați o cameră digitală:

 • 1 Inch (sau mai mic) – se găsește de obicei în aparatele foto compacte de buget
 • APS-C – se găsește în aparatele compacte avansate, mirrorless și DSLR-uri
 • Full Frame – se găsește în compactele avansate, mirrorless și DSLR-uri

Fotografii profesioniști folosesc de obicei aparate foto cu senzor full frame sau APS-C avansat.

Dacă dispuneți de buget, o cameră full frame este o investiție minunată, dar nu uitați că și obiectivele full frame sunt mai scumpe.

Recomandarea mea pentru majoritatea fotografilor începători și entuziaști este să cumpere un aparat foto cu senzor APS-C. Acestea oferă avantaje bune în ceea ce privește dimensiunea și greutatea, o calitate excelentă a imaginii, obiective mai accesibile și un raport calitate-preț excelent.

Dimensiunea senzorului de pe o cameră cu obiective interschimbabile va dicta, de asemenea, ceva numit „factor de crop”.

Fără a dori să devenim prea tehnici, senzorii APS-C „înmulțesc” distanța focală a obiectivelor dvs. Un obiectiv pe care scrie „35 mm” vă poate oferi o distanță focală reală de 50 mm.

Acest lucru este grozav pentru fotografierea subiecților aflați la distanță, deoarece, în esență, obțineți mai multă „rază de acțiune” cu fiecare obiectiv pe care îl dețineți.

Pe de altă parte, dacă doriți să obțineți cel mai larg obiectiv posibil, sunteți un pic mai limitat cu un senzor APS-C.

Există, de asemenea, o diferență în ceea ce privește „cremozitatea” zonelor neclare (aka „bokeh”) și o diferență în ceea ce privește gama dinamică disponibilă atunci când alegeți APS-C față de un cadru complet… dar acest lucru intră în sfera tocilarilor, așa că nu vă faceți griji pentru moment!

Tipuri de obiective pentru o cameră foto

Deoarece acest articol este menit să vă ajute să găsiți cel mai bun aparat foto digital, nu voi intra prea mult în detalii despre diferitele opțiuni de obiective.

Obiectivele interschimbabile reprezintă o adevărată sferă de distracție și oportunități creative, dar multitudinea de opțiuni poate fi uneori inutilă pentru fotografi.

Principala decizie pe care trebuie să o luați în acest moment este dacă sunteți fericit să aveți un obiectiv „fix” la capătul aparatului foto sau dacă doriți flexibilitatea obiectivelor interschimbabile.

 • Cameră foto cu obiectiv fix

Acestea dispun fie de un obiectiv cu zoom, fie de un obiectiv cu distanță focală fixă (cunoscut și sub numele de „prime”), dar, în orice caz, sunteți blocat cu acel obiectiv.

Multe aparate foto de tip point-and-shoot au obiective fixe, la fel ca și aparatele foto bridge.

Eu dețin o compactă cu lungime fixă (Fujifilm X100V) și îmi place simplitatea și eficiența unui singur obiectiv.

 • Cameră foto cu obiective interschimbabile

Atunci când vă cumpărați primul aparat foto, este important să verificați atât disponibilitatea, cât și prețul obiectivelor.

Există obiective de marcă proprie sau „native”, care sunt de obicei cele mai scumpe și, fără îndoială, cele mai bune opțiuni privind calitatea, și există adesea și câteva opțiuni de la terți.

Faptul că puteți utiliza diferite obiective vă extinde foarte mult posibilitățile creative. În unele cazuri, vă permite, de asemenea, să realizați o fotografie care nu ar fi fost posibilă altfel.

Canon și Nikon oferă cea mai mare selecție de obiective pentru aparatele lor DSLR, dar cea mai mică selecție pentru aparatele mirrorless în 2022.

Sony și Fujifilm oferă o selecție mult mai mare de obiective pentru sistemul mirrorless.

Viteză și performanță

DSLR-urile oferă o viteză de operare excelentă, dar numai modelele mai scumpe oferă FPS-uri ridicate.
DSLR-urile oferă o viteză de operare excelentă, dar numai modelele mai scumpe oferă FPS-uri ridicate.

Aceasta se referă la viteza de autofocalizare, la cadrele pe secundă (FPS), la timpul de pornire și la viteza generală de funcționare a camerei.

Majoritatea aparatelor foto moderne, începând cu 3000 de lei, au o viteză de focalizare automată suficient de bună pentru o utilizare obișnuită.

DSLR-urile și aparatele foto mirrorless oferă, de obicei, performanțe mai bune decât aparatele compacte și aparatele foto bridge, deși depinde de model.

În general, trebuie să cheltuiți mult mai mult pe o cameră compactă pentru ca aceasta să rivalizeze cu viteza unui model mai mare.

FPS se referă la numărul de fotografii pe care le puteți face la rând ținând apăsat butonul de declanșare în timpul modului continuu (cunoscut și ca „rafală”).

Un FPS mai mare (orice peste 5) poate fi util pentru a captura subiecte în mișcare rapidă, dar trebuie să fie asociat cu o performanță decentă de urmărire a focalizării automate pentru a vă asigura că fotografiile sunt focalizate.

Aparatele DSLR care oferă FPS-uri ridicate costă, în general, peste 6000 de lei, dar nu este cazul aparatelor mirrorless – Sony a6000, de exemplu, costă sub 3000 de lei și oferă un FPS impresionant de 10FPS.

A fi capabil să declanșezi sute de cadre nu este întotdeauna un lucru bun – vei avea mult mai multe fotografii de examinat în timpul editării și există, de asemenea, problema cât de repede se poate „curăța” memoria buffer (adică cât timp va fi „blocată” camera în timp ce scrie toate imaginile pe cardul de memorie).

Viteza generală de funcționare a aparatului foto este un alt factor important de luat în considerare. De obicei, DSLR-urile se „trezesc” mai repede decât aparatele foto fără oglindă și aparatele foto de tip point-and-shoot.

Performanța video

Cei mai mulți fotografi obișnuiesc să filmeze cu smartphone-ul pentru comoditate.
Cei mai mulți fotografi obișnuiesc să filmeze cu smartphone-ul pentru comoditate.

În prezent, toate camerele digitale filmează si video, iar unele dintre ele oferă funcții de vârf, cum ar fi rezoluția 4K Ultra HD, mai multe rate de cadre, filmare cu încetinitorul, înregistrare la viteză mare și time-lapse.

Dacă alegeți un model cu obiective interschimbabile, nu este greu să obțineți o calitate video care poate rivaliza cu cei mai buni YouTuberi și realizatori de scurtmetraje.

Principalele caracteristici de care trebuie să țineți cont dacă doriți cu adevărat să realizați capturi video de înaltă calitate cu aparatul foto digital sunt următoarele:

 • Ratele de cadre – 24 fps și 30 fps sunt standard. 60fps și mai mult este excelent pentru filmări cu încetinitorul.
 • Stabilizarea imaginii – fie că este în corp, fie în obiectiv (OIS), stabilizarea imaginii este esențială dacă intenționați să filmați fără un trepied sau gimbal.
 • Videoclipuri 4k – mai multă rezoluție = calitate mai bună a imaginii și posibilitatea de a decupa mai mult. Dacă aceasta este o caracteristică, asigurați-vă doar că poate înregistra 4k la 24 și 30 fps.
 • Intrare pentru microfon extern – pentru a obține cel mai bun sunet, trebuie să puteți conecta un microfon extern.
 • Durata de înregistrare – multe DSLR-uri au o limită la cât de mult pot înregistra la un moment dat.
 • Ecran LCD rotativ – pentru a te filma sau doar pentru a te salva de la a te apleca tot timpul în timp ce filmezi.
 • Ieșire HDMI – pentru a înregistra pe dispozitive de captură externe.

Atunci când alegeți o cameră video, încercați să fiți sincer cu dumneavoastră…

Este posibil să folosiți un DSLR voluminos sau un mirrorless pentru a capta ocazional imagini cu copiii dvs. care se joacă?…. Sau este mai realist să presupuneți că smartphone-ul dvs. va fi prima alegere?

Personal vorbind, rareori apăs butonul de înregistrare pe oricare dintre camerele mele. iPhone poate deja să înregistreze clipuri video 4k de înaltă calitate, așa că nu prea văd necesitatea.

În plus, editarea video poate fi o experiență dureros de lentă, mai ales dacă nu dețineți un computer puternic.

Branduri de camere foto

Marca aparatului foto nu va afecta calitatea imaginii fotografiei.
Marca aparatului foto nu va afecta calitatea imaginii fotografiei.

Deși nu există o diferență notabilă în ceea ce privește calitatea imaginii la care vă puteți aștepta de la diversele mărci, există totuși mici nuanțe de care trebuie să țineți cont atunci când vă alegeți primul aparat foto.

Fiecare marcă oferă propria selecție de obiective native care pot influența aspectul fotografiilor, iar în unele cazuri de nișă, poate determina ce anume puteți fotografia.

În plus, unele mărci produc doar aparate cu senzor APS-C, iar altele doar modele mirrorless.

Să aruncăm o privire asupra celor patru mărci principale de aparate foto și a caracteristicilor acestora, începând cu cele 2 nume principale din industrie: Canon & Nikon:

Cameră foto Canon

Aparate foto Canon
Aparate foto Canon

Cel mai mare brand de fotografie din lume, care se adresează tuturor tipurilor de fotografi, de la începători până la cei mai buni profesioniști din lume.

Canon este cunoscută pentru că are cea mai largă selecție de obiective, inclusiv obiective EF, EF-S, EF-M și R, iar Sfântul Graal este orice obiectiv cu „inelul roșu” iconic, cunoscut și sub numele de obiective din seria L.

Obiectivele Canon DSLR sunt, în general, puțin mai ieftine decât cele Nikon și există mai multe obiective specializate – obiective prime exotice cu diafragme f/1,2, super teleobiective, tilt-shifts și alte varietăți mai aplicabile fotografilor profesioniști.

Pentru începători, există o selecție largă de obiective accesibile, inclusiv câteva opțiuni excelente care încep de la doar 600 de lei.

Canon produce o selecție diversă de aparate foto, vânzările lor de bază provenind din compacte și DSLR-uri. Puteți achiziționa un DSLR Canon entry-level excelent pentru aproximativ 2500 lei.

Un domeniu în care Canon joacă la recuperare este mirrorless – primul lor model mirrorless full frame a fost lansat relativ recent (în 2018), iar selecția lor de obiective este încă mică și scumpă.

Aș recomanda Canon pentru compacte și DSLR-uri. Dacă sunteți un profesionist sau aveți buzunare mai adânci, aparatele lor mirrorless din seria R sunt și ele o opțiune bună.

Cameră foto Nikon

Aparate foto Nikon
Aparate foto Nikon

O altă marcă extrem de populară în domeniul fotografiei, deși mult mai mică decât Canon.

Nikon se adresează tuturor fotografilor, oferind unele dintre cele mai bune DSLR-uri entry-level pentru începători, până la incredibilele body-uri emblematice pentru profesioniști.

Nikon oferă, de asemenea, o selecție uriașă de obiective DSLR, deși mai mică decât cea a Canon. Pentru începători, sunt oferite multe obiective accesibile, începând de la aproximativ 500 de lei.

Nikon produce obiective în format „DX” și „FX”, care se referă la compatibilitatea lor cu formatele de senzori APS-C și, respectiv, full frame.

Veți găsi o selecție diversă de aparate foto Nikon, cele mai populare fiind compactele și DSLR-urile. Puteți achiziționa un DSLR Nikon entry-level excelent pentru aproximativ 2500 de lei.

De asemenea, incursiunea Nikon în lumea mirrorless-urilor full frame a fost relativ recentă (2018), iar selecția lor de body-uri și obiective este limitată și scumpă.

(La fel ca în cazul Canon, aveți opțiunea de a „adapta” selecția existentă de obiective DSLR pentru a fi utilizate pe cele mai recente body-uri de camere mirrorless).

Aș recomanda Nikon pentru excelentele lor DSLR-uri din seria D. Dacă sunteți un profesionist sau aveți buzunare mai mari, camerele lor mirrorless din seria Z sunt, de asemenea, impresionante.

Cameră foto Sony

Aparate foto Sony
Aparate foto Sony

Sony este jucătorul cheie în ceea ce privește aparatele foto mirrorless și aparatele foto premium de tip point-and-shoot.

Linia de aparate foto compacte Cyber-shot este în continuare extrem de populară, fiind lansate noi modele de mai multe ori pe an.

Aparatele foto Sony sunt cunoscute pentru faptul că dispun de cea mai recentă tehnologie de lux, gama lor de aparate foto mirrorless Alpha dominând industria în ceea ce privește performanța autofocusului.

De asemenea, aparatele foto mirrorless full frame de la Sony oferă cea mai bună durată de viață a bateriei dintre toate celelalte mărci din industrie.

Sony oferă o selecție largă de obiective, dar aceasta pălește în comparație cu cea a Nikon și Canon. De asemenea, obiectivele sunt de obicei mai scumpe, cu mai puține opțiuni pentru începători.

Cu toate acestea, puteți alege în continuare dintr-o gamă de aparate foto mirrorless APS-C entry-level accesibile și câteva aparate foto full frame Sony Alpha cu adevărat de clasă, dacă bugetul dvs. vă permite.

Cameră foto Fujifilm

Apatare foto Fujifilm
Apatare foto Fujifilm

Un alt jucător cheie în lumea mirrorless-urilor, Fujifilm este poate cel mai bine cunoscut pentru aparatele sale foto instant și pentru aparatele cu film.

O distincție cheie a aparatelor foto mirrorless Fujifilm este dimensiunea senzorului APS-C.

Ei produc, de asemenea, camere cu senzor de format mediu (mai mare decât full frame), dar nu produc nimic cu senzor full frame.

Aparatele foto Fujifilm din seria X, extrem de populare, au un aspect unic de inspirație retro, precum și „simulări de film”, care reproduc cu exactitate popularele aparate pe peliculă Fuji. Acest lucru le face să fie o alegere populară dacă doriți să săriți peste procesul de editare a fotografiilor.

Fujifilm oferă câteva obiective excelente, deși selecția nu este la fel de vastă ca cea de la Sony.

În plus, din cauza „factorului de crop” al camerelor lor cu senzor APS-C, va trebui să țineți cont de un factor de multiplicare a distanței focale de 1,5 ori atunci când selectați obiectivele.

În timp ce Fujifilm oferă o selecție bună de aparate foto, cu modele noi care apar de mai multe ori pe an, ofertele lor entry-level încep de la un preț ușor mai mare decât cele lansate de Sony.

Estetica aparatelor foto Fuji este un motiv important pentru a investi în această marcă – aparatele lor arată și se simt foarte bine și au câștigat legiuni de fani devotați.

Rezoluție (numărul de megapixeli)

Un număr mai mare de megapixeli vă permite să decupați mai mult imaginile în timpul editării.
Un număr mai mare de megapixeli vă permite să decupați mai mult imaginile în timpul editării.

Rezoluția camerelor foto digitale se măsoară în megapixeli – un megapixel = un milion de pixeli.

În cazul aparatelor de fotografiat digitale, un număr mare de megapixeli contează cel mai mult atunci când ” decupați” o fotografie sau dacă intenționați să imprimați fotografii de mari dimensiuni.

Fotografiile cu mai mulți megapixeli au mai multe detalii, dar, în consecință, au o dimensiune mai mare a fișierului, ceea ce înseamnă că pot dura mai mult timp pentru editare, trimitere, stocare și manipulare în general.

Majoritatea aparatelor foto au opțiunea de a alege rezoluții mai mici, dacă se dorește, ceea ce poate fi util atunci când se transferă pe dispozitive inteligente pentru a le partaja online.

Adesea, oamenii evaluează în mod eronat calitatea imaginii unei camere foto în funcție de numărul de megapixeli, dar nu este cazul. Dimensiunea pixelilor este mai importantă, iar aceasta este guvernată de dimensiunea senzorului de imagine.

Smartphone-ul tău de lux cu 50 de megapixeli nu va concura niciodată cu un aparat DSLR excelent cu „doar” 24 de megapixeli, deoarece senzorul DSLR este mult mai mare.

Nu faceți ca numărul de megapixeli să fie un factor determinant atunci când cumpărați un aparat foto.

Cu excepția cazului în care intenționați să imprimați printuri mari, foarte detaliate, nu este nevoie să investiți într-un aparat foto cu mai mult de 20 și ceva de megapixeli.

Alte caracteristici

Transferul de imagini prin Wifi și simulările de film în cameră pot fi amuzante, dar absența lor nu este un impediment.
Transferul de imagini prin Wifi și simulările de film în cameră pot fi amuzante, dar absența lor nu este un impediment.

Acestea sunt caracteristicile care vă vor ajuta să luați decizia finală atunci când alegeți un nou aparat foto.

Niciuna dintre ele nu este esențială și numai dumneavoastră veți ști dacă sunt cu adevărat importante atunci când luați decizia finală.

 • Durată lungă de viață a bateriei – aparatele foto mirrorless și cele point-and-shoot au, de obicei, o durată de viață a bateriei mult mai scurtă decât cele DSLR.
 • Moduri de fotografiere manuală – dacă sunteți interesat să învățați despre fotografie, un aparat foto cu un mod de fotografiere manuală este esențial.
 • Moduri automate – cât de mult puteți lăsa la latitudinea „creierului” aparatului foto.
 • Rată mare de cadre – posibilitatea de a realiza mai multe fotografii consecutive poate fi utilă pentru a surprinde acțiuni în mișcare rapidă.
 • Performanță ISO ridicată – vă ajută să capturați imagini în condiții de lumină slabă fără a folosi un bliț.
 • Ecran LCD rotativ/inclinabil – util pentru selfie-uri și pentru a experimenta cu compozițiile tale.
 • Sloturi duble pentru carduri de memorie – backup instantaneu, dar cu adevărat relevant doar dacă sunteți un profesionist.
 • Intrare/ieșire microfon – necesară dacă vă gândiți serios la înregistrarea video.
 • Simulări de film – unice la aparatele foto Fujifilm, dar și alte mărci oferă efecte și filtre creative.
 • Ecran tactil – posibilitatea de a folosi gesturile smartphone-ului pe aparatul foto poate fi distractivă.
 • Sistem de autofocalizare Eye/Face Tracking Autofocus – tehnologie avansată de autofocalizare care este limitată la aparatele foto mirrorless.
 • Vizor electronic – un „EVF” poate afișa mai multe informații decât un „OVF” și oferă o vizualizare WYSIWYG.
 • Stabilizare a imaginii – esențială pentru o înregistrare video mai fluidă și pentru fotografierea cu mâna liberă.
 • Rezistență la intemperii / praf – utilă dacă călătoriți mult sau fotografiați pe orice vreme.
 • Format de imagine RAW – fișierele RAW oferă mai multă flexibilitate la editare.
 • Wifi, Bluetooth, NFC – transferați imagini fără fir pe dispozitivele dvs. și/sau controlați camera de la distanță.

Mărcile de aparate foto încearcă să concureze prin introducerea de noi funcții extravagante, dar sfatul meu este să luați o decizie pe baza elementelor de bază menționate în acest articol.

Accesorii esențiale pentru aparate foto

Realizarea fotografiei este doar jumătate din bătălie - trebuie să înveți și să editezi.
Realizarea fotografiei este doar jumătate din bătălie – trebuie să înveți și să editezi.

Deși este important să nu exagerați cu accesoriile atunci când achiziționați primul aparat foto, există câteva lucruri pe care eu le consider esențiale:

 • Software – trebuie să înveți cum să editezi fotografiile dacă vrei ca acestea să iasă în evidență. Vă recomand Adobe Lightroom, dar există și multe alternative bune.
 • Card de memorie – luați cel mai rapid card pe care vi-l puteți permite și un cititor de carduri de memorie rapid.
 • Baterii de rezervă – în special pentru aparatele foto mirrorless.
 • Protector de ecran – modalitate ieftină de a prelungi durata de viață a ecranului LCD al aparatului foto.
 • Baterii de rezervă – în special pentru aparatele foto mirrorless.
 • Protector de ecran – modalitate ieftină de a prelungi durata de viață a ecranului LCD din spate al aparatului foto.
 • Curea pentru aparat foto
 • Geantă pentru aparat foto – nu este necesară pentru aparatele foto de tip point-and-shoot.

… și asta e tot 🙂

O greșeală frecventă făcută de începători este aceea de a cumpăra tot ce se găsește în coșul de chilipiruri de la magazinul local de aparatură foto, dar, în realitate, foarte puține accesorii sunt necesare la început.

Când începeți să vă dezvoltați stilul și vă dați seama ce fel de fotografie vă interesează, atunci unele dintre următoarele accesorii vor deveni utile.

Accesorii opționale pentru cameră

Un trepied poate fi o investiție utilă dacă aveți nevoie de o imagine stabilă.
Un trepied poate fi o investiție utilă dacă aveți nevoie de o imagine stabilă.

Am încercat să le enumăr în ordinea importanței pentru fotograful începător mediu care dorește să își extindă potențialul:

 • Trepied – pentru fotografii cu expunere lungă sau pur și simplu pentru a obține o fotografie mai clară. Vezi cele mai bune trepiede de călătorie.
 • Filtre – se atașează la partea din față a obiectivului pentru diverse scopuri, inclusiv UV, ND, polarizare etc.
 • Accesorii de curățare – luați în considerare un stilou pentru obiectiv, un suflător și o cârpă din microfibră.
 • Grip pentru baterie – pentru a prelungi durata bateriei și/sau pentru a oferi mâinilor mari mai multă priză.
 • Bliț extern – cel micuț din partea de sus a aparatului foto dă rezultate necorespunzătoare.
 • Telecomandă – pentru a declanșa aparatul foto de la distanță. Bun pentru selfie-uri și fotografii de grup.
 • Nu uitați – cu cât aveți mai multe accesorii, cu atât este mai grea geanta aparatului foto… și cu atât este mai puțin probabil să vă luați aparatul foto cu dumneavoastră!

Fotografia se bazează pe simplitate – cel mai bine este atunci când ești doar tu și aparatul foto. Nu exagerați cu gadgeturile 😉

Fotografii au un nume pentru cei care cumpără echipamente foto doar de dragul de a le cumpăra – „Gear Acquisition Syndrome”, sau G.A.S., pe scurt!

Asigurați-vă că nu dezvoltați un caz grav de GAS…

De unde să vă cumpărați prima cameră foto

Achiziționarea de camere online este simplă și convenabilă.
Achiziționarea de camere online este simplă și convenabilă.

Prefer să cumpăr de pe F64.ro si Emag.ro.

Emag este grozav dacă aveți Genius; F64 este grozav dacă aveți nevoie de ceva specific legat de fotografie deoarece sunt focusati strict pe echipamente foto.

Sfat pro: eMag are de o secțiune „Resigilate” cu reduceri masive, care este oarecum ascunsă pe site-ul lor – puteți vedea cele mai recente oferte aici.

Evident, nu puteți atinge și simți produsele dacă le cumpărați online, dar cel puțin toți comercianții online menționați mai sus au retururi gratuite, ceea ce vă permite să încercați aparatul foto și să îl schimbați cu altul, dacă este necesar.

Cuvinte de final

Dacă ați citit până aici, ar trebui să fiți mult mai bine informați pentru a merge la cumpărături de aparate foto!

Nu vă faceți prea multe griji cu privire la diferitele tipuri de aparate foto oferite aici, în 2022 – până la urmă, puteți obține o imagine excelentă cu un aparat compact, mirrorless sau DSLR.

Este ușor să te lași prins de senzorii aparatului foto, de obiectivele cu zoom, de stabilizarea imaginii, de viteza obturatorului, de tipul de body, de setările de expunere, de zoomul optic, de caracteristicile vizorului, de calitatea video, de obiectivele de kit, de modul video, de dimensiunile senzorilor, de gama de zoom și de orice altă variabilă de sub soare.

Rețineți doar acest lucru – fiecare aparat foto este diferit, dar îndemânarea dumneavoastră ca fotograf este mult mai importantă decât body-ul aparatului foto.

Cumpărați un aparat foto, învățați cum să îl utilizați și experimentați până când îi atingeți limitele. Apoi, și numai atunci, gândiți-vă la upgrade.

Lăsați-mi un comentariu mai jos dacă aveți întrebări și fotografiere plăcută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email