Moduri de a vă mentine casa calda în această iarnă

Moduri de a vă mentine casa calda în această iarnă

Idei pentru a mentine casa calda pe timp de iarna.

Mai jos vei afla niste mici secrete pentru a mentine casa calda iarna.

În România, oamenii pornesc de obicei încălzirea centralizată în octombrie și o folosesc zilnic până în martie sau aprilie. Acest lucru coincide cu trecerea înapoi a ceasurilor și scăderea temperaturii.
Încălzirea locuințelor reprezintă peste 70% din consumul de energie al gospodăriilor.

Prin urmare, reducerea acestei cifre – menținând în același timp locuințele suficient de calde – nu numai că reduce facturile la energie, dar ajută la îndeplinirea angajamentelor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pe care guvernul romaniei trebuie să le respecte prin lege.

Cele mai recente cifre arată că 2 milioane de gospodării din România se află în situația de sărăcie energetică, ceea ce înseamnă că aproape 11% din locuințele românilor nu își permit să se încălzească.

Dar, deși amploarea acestei probleme este semnificativă, nu toate soluțiile trebuie să fie complexe și costisitoare. Iată, așadar, 10 sfaturi simple pentru a vă menține căldura în casă cu costuri suplimentare mici sau chiar deloc – exact la timp pentru avertismentul de vreme rea.

Folosiți perdelele

Căldura de la soare este gratuită, așa că profitați de ea. Deschideți perdelele și lăsați lumina soarelui să pătrundă în timpul zilei pentru a profita de această căldură gratuită. Când se întunecă, închideți perdelele, care acționează ca un alt strat de izolație și păstrează căldura în camere. De asemenea, ar trebui să vă asigurați că nu aveți fisuri sau goluri, astfel încât aerul cald să poată rămâne înăuntru, iar aerul rece să rămână afară – acest lucru ajută, de asemenea, la reducerea condensului.

Folosiți termostate la încălzirea centralizată

Centrul pentru Energie Durabilă recomandă ca programarea centralei termice să pornească încălzirea puțin mai devreme – de exemplu, cu 30 de minute înainte de a vă trezi dimineața – dar la o temperatură mai scăzută, este mai ieftină decât pornirea acesteia la o temperatură mai ridicată, atunci când aveți nevoie de ea.

Acest lucru se datorează faptului că o centrală termică se încălzește la o viteză constantă, indiferent dacă setați termostatul la 20°C sau la 30°C. Dar nu faceți greșeala de a lăsa încălzirea la o temperatură scăzută toată ziua – pentru că atunci plătiți pentru căldură deși nu aveți nevoie de ea.

Mutați canapeaua

S-ar putea să vă simțiți bine când vă așezați în fața caloriferului, însă acesta absoarbe căldura care ar putea să vă încălzească locuința. Prin mutarea canapelei departe de calorifer, aerul cald poate circula liber. Același lucru este valabil și pentru perdelele dvs. sau pentru uscarea hainelor – țineți-le departe de calorifer, astfel încât să puteți profita la maximum de sursa dvs. de căldură.

Muta canapeaua din fata caloriferului pentru a mentine casa calda
Muta canapeaua din fata caloriferului pentru a mentine casa calda

Optimizați izolația pentru a mentine casa calda

În ceea ce privește căldura, aproximativ 25% se pierde prin acoperiș. Această pierdere poate fi redusă cu ușurință prin aplicarea unei izolații de 25 cm în podul dumneavoastră. De asemenea, merită să vedeți ce se întâmplă cu pereții, deoarece aproximativ o treime din căldura dintr-o casă neizolată se pierde în acest mod.

Deși nu este la fel de ieftin de realizat ca și izolarea mansardei, izolarea pereților exteriori ar putea economisi până la 1000 de lei pe an din facturile de încălzire. Merită, de asemenea, să verificați la primarie pentru a vedea dacă are în derulare vreun program de izolare, ceea ce poate însemna uneori o montare ieftină sau gratuită.

Reduceți temperatura din termostat

Acest lucru poate părea puțin contra-intuitiv, dar aveți răbdare cu mine. Organizația Mondială a Sănătății a recomandat anterior o temperatură minimă de 21°C în camera de zi, dar Public Health a revizuit această recomandare la 18°C în 2014. Iar cercetările arată că, dacă reduceți termostatul cu 1°C, puteți reduce factura de încălzire cu până la 10%. Așadar, mențineți temperatura la 18°C, economisiți bani și evitând efectele neplăcute ale unei case reci.

Reduceti temperatura din termostat pentru economii la factura
Reduceti temperatura din termostat pentru economii la factura

Aici gasiti unul dintre cele mai bune termostate de ambianta: Termostat de ambient inteligent EvoSmart

Mentine casa calda blocând curenții de aer rece

Chiar și o soluție simplă, cum ar fi fabricarea propriilor cârnăciori pentru partea de jos a usilor, va ajuta la menținerea căldurii în casă. Energy Saving Trust estimează că, dacă vă protejați singuri ușile, ferestrele și crăpăturile din pereti, puteți economisi 200 de lei pe an. Puteți face acest lucru singur cu costuri foarte mici. Garniturile de cauciuc autoadezive din jurul ușilor și ferestrelor și dispozitivele de protecție împotriva curenților de aer sunt relativ ieftine și ușor de instalat. Așadar, merită să sigilați ușile și ferestrele înainte ca iarna să înceapă.

Instalarea robinetelor termostatice pentru calorifere

Cercetările efectuate la Universitatea din Salford au arătat că instalarea de dispozitive de control al încălzirii și de robinete termostatice pentru radiatoare duce la economii de energie de 40% în comparație cu o casă fără astfel de dispozitive. Acestea funcționează permițându-vă să programați pornirea încălzirii la ore prestabilite, astfel încât să folosiți energia doar atunci când aveți nevoie de ea. Noile termostate inteligente pot fi, de asemenea, controlate de la distanță prin intermediul telefonului mobil, astfel încât să puteți porni încălzirea în drum spre casă, asigurându-vă că este cald și plăcut atunci când intrati în casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email